Christelijke vreugde

“Juich, Israël.
Verheug u en wees blij met heel uw hart,
dochter van Jeruzalem!
[…]
De heer uw God is binnen uw muren.”

[Sefanja 3:14,17a]

“Op het moment dat je groet mij in de oren klonk, sprong het kind van blijdschap op in mijn schoot.”

[Lucas 1:44]

“Wij christenen zijn het niet gewend om over vreugde, over blijdschap te spreken. Ik denk vaak dat we liever klagen.”

Met deze woorden, en vanuit de bovenstaande passages uit de Schrift, opende Paus Franciscus op 31 mei zijn homilie in de ochtendmis. Maar vreugde is van essentieel belang, legde hij uit.

“De Heilige Geest schenkt ons vreugde: het is de Geest die ons leidt; Hij is de auteur, de Schepper van de vreugde. En deze vreugde in de Heilige Geest geeft ons ware christelijke vrijheid. Zonder vreugde kunnen wij christenen niet vrij zijn, dan worden we slaven van onze somberheid. De grote Paulus VI zei dat je het Evangelie niet kunt verspreiden met sombere, hopeloze en ontmoedigde christenen. Dat kan niet. Het is een bepaald triestig gedrag, niet? Christenen gedragen zich vaak alsof ze naar een uitvaart gaan in plaats van God te loven, niet? En die vreugde komt voort uit lofprijzing, Maria’s lofprijzing, de lofprijzing waar Sefanja over spreekt, Simeon en Anna’s lofprijzing: de lofprijzing van God!”

“We loven God door vrijelijk buiten onszelf te treden. Dit is iets nieuws, iets nieuws in ons geestelijk leven. God loven, buiten onszelf treden om lof te prijzen; een beetje tijd besteden aan lofprijzen. Als je God niet looft, zul je nooit het geschenk kennen van tijd doorbrengen in lof aan God, en dan duurt de Mis lang. Zo zal de eeuwigheid zijn: God lofprijzen! En dat zal niet saai wezen: het zal prachtig zijn! Deze vreugde maakt ons vrij.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s