Welkomstwoord op het Consistorie

Geliefde broeders,

Ik groet u allen hartelijk, en met u dank ik de Heer die ons deze dagen van ontmoeting en samenwerking heeft geschonken. We verwelkomen in het bijzonder onze broeders die op zaterdag kardinalen zullen worden gecreëerd, en we vergezellen hen met onze gebeden en broederlijke vriendschap.

Gedurende deze dagen zullen we ons in het bijzonder bezinnen op het gezin, de fundamentele cel van de maatschappij. Vanaf het begin heeft de Schepper man en vrouw gezegend zodat zij vruchtbaar mochten zijn en zich vermenigvuldigen, en daarom is het gezin dan een beeld van de Drieëne God in de wereld.

Onze overwegingen moeten ons de schoonheid van het gezin en het huwelijk voorhouden, de grootsheid van deze menselijke realiteit, dat zo eenvoudig en toch zo rijk is, bestaande uit vreugde en hoop, van strijd en lijden, zoals heel het leven. We zullen proberen de theologie van het gezin uit te diepen en de pastorale praktijk proberen te onderscheiden die onze huidige situatie vereist. Mogen we dat zorgvuldig doen en zonder te vervallen in “casuïstiek”, want dat zou onvermijdelijk de kwaliteit van ons werk verminderen. Er wordt tegenwoordig neergekeken op het gezin, dat slecht behandeld wordt. We zijn geroepen om te erkennen hoe mooi, waar en goed het is om een gezin te beginnen, om vandaag de dag een gezin te zijn; en hoe onmisbaar het gezin is voor het leven van de wereld en de toekomst van de mensheid. Wij zijn geroepen om Gods prachtige plan voor het gezin kenbaar te maken en echtgenoten te helpen om dit plan met vreugde in hun leven te ervaren, terwijl we hen te midden van vele moeilijkheden vergezellen.

We danken Kardinaal Walter Kasper  voor zijn waardevolle bijdrage die hij ons zal aanbieden met zijn inleiden.

Dank u allen, en een goede dag gewenst!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s